1 Simple Cockpit

Idén med Simple Cockpit är att förbättra flygsimulatorn med enkla och framför allt billiga tillbehör som gör flygandet bekvämare och roligare.

Vem har inte önskat sig flera paneler och knappar på bordet framför bildskärmarna. Oftast har man nöjt sig med den joystick man har köpt samt det ordinarie tangentbordet med knappar konfigurerade för olika saker i flygsimulatorn. Räcker inte ett enkelt tangenttryck så tillkommer akrobatiska övningar med Shift+tangent, Ctrl+d:o, Alt+d:o och sedan kombinationerna Shift+Ctrl+Alt+tangent i olika kombinationer. Plötsligt räcker fingrarna inte till!

Nu finns en enkel och billig lösning på problemet. Åtminstone om man har tangentbord med USB-anslutning. Och det har väl alla numera.

Normalt när man kopplar in ett extra tangentbord, eller flera, så fungerar alla tangentbord på samma sätt. D.v.s att om man trycker ’a’ på vilket tangentbord som helst så blir det bokstaven ’a’ i datorn oberoende av vilket tangentbord man använder. Detta använder sig Roger Dodger Aviation av när de modifierar keyboards. Det blir snyggt men det blir inga fler knappval än vad som ryms på ett enstaka tangentbord.

Det finns emellertid en programvara som fixar detta. Och den är dessutom gratis. Det är HIDmacros på http://www.hidmacros.eu/ .

Mitt första tangentbord, tillagt med hjälp av HIDMacros.

Sedan behöver man nya tangentbordsetiketter. De kan göras i diverse program och köras ut på etikettpapper på en vanlig skrivare.

Vill man gå några steg längre köper man betalversionen av Peter Downson’s FSUIPC. På denna sida finns även FSUIPC-SDK att ladda ned alldeles gratis.

LUA installeras samtidigt med FSUIPC. Beskrivning av LUA för FSUIPC finns bl.a. på Peter Downson’s support site.

Detta är inte en detaljerad beskrivning av alla moment för att få till ett eller flera extra tangentbord. Utan mera en översikt av vad de olika delarna kan prestera. Detaljerad information finns på siternas support och dokumentationssidor.
Utöver vanlig kunskap om flygsimulatorn och datorn kan det behövas lite grundläggande kännedom om datorprogramering. Det ger sig nog efterhand.

Simple Cockpit består av flera artiklar som kommer efter hand. Sist i sista kapitlet (10) finns en länk till en zip-fil där alla filer mm som jag hänvisar till finns.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.