Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Introduktion till X-plane

Skapad av Austin Mayer, X-plane linjen av simulatorer är förmodligen den mest prisvärda alternativet för en skandinavisk flightsimmer med tanke på den stora freeware communityn som har lagt oerhört mycket tid på att göra realistiska tillägg, så kallade addons som en kan installera till simulator helt gratis; letar du med andra ord efter en simulator som är bäst bang for the buck så är det denna du ska köpa.

För dig som funderar på att köpa x-plane men har sedan tidigare erfarenhet av exempelvis FSX, vänligen se följande sida för en quick intro till.

Realism

Det som har gjort x-plane till en to-go simulator för många är dess sätt att replicera en realistisk flightmodel utifrån en 3D struktur som utvecklaren av flygplanet har skapat i det en kallar för Airfoil maker. X-plane i sin tur gör en rad matematiska kalkyler enligt Austins patent kallad förBlade Element Theory, på denna flight model för att simulera hur denna flygstruktur hade bettet sig i riktiga livet. Känd för sin realism så används x-plane av flygbolag och rymdföretag som Nasa för att testa tidiga utvecklingskoncept för framtidens rymd- samt flygresor. Austin är själv en utbildad pilot och brukar vara väldigt öppen med hur x-plane är uppbyggt, något som märks av i videon som följer.

Förbättrad upplevelse genom tillägg

I regel har det alltid varit möjligt att via diverse tillägg modifiera mjukvaran av våra simulatorer, och x-plane är inte annorlunda. Inom flightsim så brukar det kastas ord om payware och freeware som står för tilläg du köper respektive laddar ned gratis just för att förbättra din upplevelse. Det kan handla om allt från en enstaka flygplats så som Arlanda ESSA till en 737-serie av flygplan. Det som skiljer x-plane från andra simulatorer i min egen mening (Drago) är att utbudet av just freeware i det som brukar nämnas som payware-kvalité – det vill säga kvalité av tillägg som man annars brukar betala för.
Ställen en kan hitta alla dessa gratis tillägg på är bland annat

 • X-plane.org forum – den tvekalöst största samling av addons till x-plane. OBS! Denna sida ägs inte av Laminar Reserch utan är utomstående part
 • Threshold forum – likväl x-plane.org forum fast lite nyare. Det finns dock addons här som inte finns någon annanstans så det kan vara värt att se
 • X-aviation forum – precis som ovan så är denna också värd att kikas på.

och kanske det absolut viktigaste

 • RBDesign – download sida för svenska tillägg

Se till att innan och efter nedladdning nogrannt läsa instruktionerna ofta inkluderade i ReadMe filer eller rentav inkluderade som information på download sidor av tillägg.


Payware till x-plane hittas för det mesta på ställen på nedanstående lista, men den kan också hittas på developers egna hemsidor; känner någon att denne vill stötta developers är det inte mer än rätt att köpa de direkt från deras hemsida då den ej tar ut en viss procent till skillad från återförsäljare i listan nedan.

 • X-plane.org – största samling av payware kan hittas här. OBS! Denna återförsäljare är 3’e part och är inte affilierade med x-planes skapare
 • Threshold – en ny aktör på marknaden, men man kan vara säker att de addons säljs via denna återförsäljare håller god standard
 • X-aviation – en gammal konkurrent till .org; man kan vara säker att de addons säljs via denna återförsäljare håller god standard
 • Aerosoft – en av de största simulations skapare av tillägg samt återförsäljare
 • Simmarket – relativt ny återförsäljare på x-plane marknaden med varierat utbud.

Notera gärna också att när du köper tillägg från x-plane.org så kommer du skriva under ett avtal där det framgår att de kan, under vilka omständigheter och anledningar som helst dra tillbaka dina licenser som du har betalat för utan ersättning, någonting som har hänt åksiliga personer som har av diverse anledningar kritiserat ledningingsorganet eller en utvecklarens tillägg. Det är upp till var och en att avgöra om detta är en handlare att köpa från eller inte.

Rekommenderade gratis tillägg

Under hittar ni ett flertal gratis tillägg som är enligt mig (Drago) värda en nedladdning. Saknas det något så vänligen önskar jag att ni kontaktar mig via vår kontaktsida.


Flygplan

Helikoptrar

Segelflyg

Flygplatser (scenerier)

 • RBDesign – största samling av svenska flygplatser kan hittas här

Väder

 • CloudArt – det enda du behöver är denna addon för vädret för att få det att se snyggt ut
 • FSrealWX v3 – en gratis vädermotor! Visserligen talar den om att trial period har gått ut efter 30 dagar men den fungerar även efter den, med andra ord är den gratis!

Annat

 • Airport Environment HD – denna ersätter x-planes default texturer med högupplösta och mer realistiska. Ett måste ha
 • BetterPushback – gratis pushback verktyg!
 • X-winch – Gillar du att flyga segelflygplan måste denna installeras 😉
 • Towplane-X – En mer realistiskt sätt att bli dragen upp med ett plan!
 • AC Cobra – en bil som du kan roama ditt scenery och x-planes vägar med! Hur coolt som helst!
 • Matavia mod för den payware planet FlightFactor A320. Den kommer med en rad stora förbättringar, definitivt värt en nedladdning om du har planet!
 • RescueX – gillar du att leka ambulans/SAR så är detta verktyg + library för dig

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.