Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Introduktion till Microsoft Flight Simulator (2020)

Bild på en gruppflygning

Microsoft tog hela simulatorcommunityn med storm när den tillkännagav på E3 (2019) att den hade de senaste par åren lagt krut på att utveckla en flygsimulator utan dess like, och communityn, så entusiastiska vi är, hoppade rakt upp av glädje och många sade sig se ett exodus från de andra mer etablerade simulatorer på marknaden. Efter ett enligt mig alltförkort beta stadium så släpptes simulatorn i mitten av Augusti månad 2020 med många kritiska fel kring just nedladdning. Overhypen ledde också till en besvikelse hos många där de mer populära världsdelar, till vilka Sverige hör till, ej fanns i riktig 3D skildring så som de förväntade sig enligt Microsofts marknadsföring.
Bortser man från ett ganska dålig release så är det ändå uppenbart för den undertecknade att MSFS är en flightsimmers våta dröm när det kommer till omgivningen och väderleken som presenteras – ingen annan simulator med tillägg kan komma nära det som presenteras i självaste simulatorn, speciellt i de områden som skildras genom 3D skannade modeller, exempelvis Niagarafallen. Det återstår att se åt vilket håll utvecklingen kommer gå åt och ni kan känna er trygga om att vi kommer hålla er (och denna artikel) uppdaterade under hela resans gång!


Gränssnittet

Att sätta upp gränssnittet gentemot hur just du kommer interagera med simulatorns värld är kritiskt för en bra upplevelse, vilket är också anledningen till varför jag rekommenderar att du börjar i den änden. För att få en bra upplevelse så rekommenderar jag starkt att du köper en flightstick (joystick) eller en yoke för att kunna styra ditt flygfarkost i längd- samt tväraxeln. För att kunna styra planet i lodaxeln rekommenderar jag ett par roderpedaler. Många skulle argumentera att roderpedaler inte alls behövs och att man kan länka ens flightstick (som har ett twist-grip) till lodaxeln också men detta är ingenting jag personligen vill rekommendera då mycket av just den basala hantering av flyg försvinner. Notera att om du vill bara flyga/lalla runt i simulatorn så kan ett vanligt billigt joystick med ett gasreglage-axis vara det du söker. För den ultimata upplevelsen så rekommenderar jag också att du införskaffar ett separat throttle quadrant (TQ) system där saitek TQ är den billigaste och mest skrivbordsvänliga på grund av dess storlek. I riktiga flygplan, speciellt de små, finns flera reglage att dra – dessa reglage är oftast gas-reglagen (throttle), propeller reglage (prop) samt en blandings-reglage (mixture). Inställningar som följer antar att du har en joystick/yoke, pedaler samt en separat throttle quadrant. Har du inte det så går det bra att köra utan, men då behöver en rad andra inställningar göras. Tänk också på att drönarkameran är som gjord för att kontrolleras av en XBOX joystick och fungerar out of the box. Nu när vi har hårdvaran ur vägen är det dags att gå in på självaste vysystemet!

Vysystemet

För den vane kan MSFS vysystem kännas besvärlig till en början – någonting den undertecknade håller med om. För att bespara dyrbar tid så kastar vi oss rakt in i det som behöver mappas!

TA BORT EXTERNAL HUD – Gå till general/camera/chase camera och bocka ut INSTRUMENT HEADS-UP DISPLAY (HUD)

Cockpit

COCKPIT/ EXTERNAL VIEW MODE – kameran som skiftar mellan cockpit och den externa vyn. Rekommenderar att mappa den till S knappen på keyboarden. (NOTERA att äventuellt andra mapping redan finns för bokstav S.)

TOGGLE DRONE – kameran som skiftar mellan cockpit/external till drönarvy.

TRANSLATE COCKPIT VIEW FORWARD – gör så att ditt vy flyttas framåt. Rekommenderar att sätta PUNKT tecknet på denna.

TRANSLATE COCKPIT VIEW BACKWARD – gör så att ditt vy flyttas bakåt. Rekommenderar att sätta KOMMA tecknet på denna.


COCKPIT LOOK DOWN – Detta är en PAN switch. Mappa den till din nedre hatswitch

COCKPIT LOOK UP – Detta är en PAN switch. Mappa den till din övre hatswitch

COCKPIT LOOK RIGHT – Detta är en PAN switch. Mappa den till din högre hatswitch

COCKPIT LOOK DOWN – Detta är en PAN switch. Mappa den till din vänstra hatswitch

Andra mappningar

AILERONS AXIS – styr dina skevroder

ELEVATOR AXIS – styr din höjdroder

RUDDER AXIS – styr din sidorder

SPOILER AXIS – styr luftbromssystemet

ELEVATOR TRIM DOWN (NOSE DOWN) – justerar höjdrodertrimmen ned

ELEVATOR TRIM UP (NOSE UP) – justerar höjdrodertrimmen upp

LEFT BRAKE AXIS – vänsterbroms

RIGHT BRAKE AXIS – högerbroms

TOGGLE PARKING BRAKES – parkeringsbromsar på/av knapp

DECREASE FLAPS – höjer klaffarna stegvis

INCREASE FLAPS – sänker klaffarna stegvis

GEAR DOWN – sänker landningsstället

GEAR UP – höjer landningsstället

MIXTURE AXIS (-100 TO 100%) – sköter blandningen

PROPELLER AXIS – sköter omställningbara proppellern.

THROTTLE AXIS – sköter intag av syre till motorn. (Detta är gas)

Installera tillägg

Som det är i skrivandets stund så skall alla tillägg, inklusive flygplan läggas i MSFS/Community folder raktav. Se alltid till att addonet inte är nestlad, dvs. ligger som en folder i en folder.

Var community foldern ligger beror på vilken utgåva av MSFS du använder dig av samt var du har installerat simulatorn.

Windows Store installation (default sökväg -inte rekommenderat):
C:\Users\[Your User Name]\AppData\Local\Packages\ Microsoft.FlightSimulator_8wekyb3d8bbwe\LocalCache\Packages\

Om man väljer egen folder (rekommenderat):
I mitt fall installerade jag simulatorn på min D-disk under C:\Xbox\MSFS2020, men du kan installera på B, D, E osv diskar också.

Steam installation:
C:\Users\[Your User Name]\AppData\Local\Packages\Microsoft.FlightDashboard_8wekyb3d8bbwe\LocalCache\Packages\

Notera att det kan vara något bökigt att nå appdata genom att skriva in endast sökvägen. Navigera därför ifall det behövs genom windows explorer URL fönstret genom att skriva %AppData% och följ givna folderstrukturen ovan tills du har nått community foldern.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.