10 Program och länkar

Tanken med SimpleCockpit är att det skall vara enkelt och billigt att förbättra simulatorn. Trots det är det åtminstone ett program som det är nödvändigt att köpa, nämligen FSUIPC för den aktuella simulatorn. Ett annat som kan vara bra att ha är FS Panel Studio. I övrigt är det bara freeware och OpenSource program som användes.

FSUIPC

Programmet införskaffas hos http://www.fsuipc.com/ där står också angivet hur man skall köpa licens. Välj rätt version för din simulator, FSUIPC5 för P3DV4, FSUIPC_SDK är också bra att ta hem. Mycket bra information följer med. Även LUA installeras.

FSUIPC är superb när det gäller att konfigurera CH yoke och throttle.

John Cook har skrivit ett kompendium om just detta. Bifogar hans pdf-fil i zip-filen kap10. Tror inte han blir sur för detta. Ingenstans i hans dokument förbjuds det att sprida det.

Simsamurai har också skrivit ett kompendium som finns på http://fsuipc.simflight.com/beta/SIMSAMTORIAL.pdf

FS Panel Studio

Detta finns på http://www.fspanelstudio.com/ . Men det är ett 32-bit program och inte avsett för P3DV4. Men det går att använda även på Win 10 64-bit. I settings för FSX skriver man i stället in sökvägen till gauage foldern i P3DV4. Panel Studio kan inte läsa eller hantera dll-gauges men däremot går XML och .cab filer bra. Programmet är inte nödvändigt för SimpleCockpit men kan underlätta settings och placering av paneler.

7-Zip

För att kunna öppna zip-filer behövs ett bra program. Det går visserligen direkt i utforskaren men 7-Zip är mycket bättre tycker jag. Det hämtas på https://www.7-zip.org/ . Dessutom öppnar 7-zip .cab filer i gauge mappen.

HIDMacros

Det viktigaste programmet för SimpleCockpit är ju HIDMacros. Det hämtas på http://www.hidmacros.eu/ . Där finns också dokumentation och tips. Läs igenom! Petr Medek har släppt källkoden till HIDMacros så vem som kan ta den och programmera om. Jag kan det definitivt inte, men ser gärna att någon kunnig gör det. Behåll allting som det är men gör gärna att man kan använda olika hidmacros.xls filer.

Notepad++

För att kunna editera alla typer av inställningsfiler krävs en textredigerare. Alltså ingen ordbehandlare av typ MSWord eller OpenOffice. Anteckningar som kommer med Windows duger till detta men Notepad++ är mycket bättre. Finns på https://notepad-plus-plus.org/ .

Vill du editera .ahk-filer (se längre ner) med notepad++ så finns en ahk.plugin att ladda hem från:

https://stackoverflow.com/questions/45466733/autohotkey-syntax-highlighting-in-notepad , här finns även instruktioin hur pluginnen installeras.

XSLT

När man har en xml-fil av typen hidmacros.xml kan det vara intressant och examinera den på innehållet. Det går alldeles utmärkt på: Try it yourself: https://www.w3schools.com/xml/xsl_intro.asp .

Skall hidmacros.xml köra så måste filen göras om lite. Instruktioner finns i filen XSLT-code.xslt som finns i zip-filen. Om allt är rätt så visas resultatet på detta sätt:

Irfanview

Ett mycket bra program för att visa bilder. Finns på: https://www.irfanview.com/ . Gratis för privat bruk.

GIMP

Skall panelbilder eller annat skapas eller redigeras är GIMP ett suveränt program. I klass med Photoshop men helt gratis. Finns på: https://www.gimp.org/ . Ett OpenSource program.

OpenOffice

OpenOffice är ett Apache OpenOffice kontorsprogram. Finns på: https://www.openoffice.org/

AHK-script

Verkar vara ett mycket kompetent skriptspråk för allehanda applikationer. Finns på: https://www.autohotkey.com/ .

Scite4AutoHotkey är en editor och debugger för AHK-script. Finns på: http://fincs.ahk4.net/scite4ahk/ .

Flög för en virtual airline för ett tag sedan, de använde AFK (away from keyboard) för att kolla om man satt vid simulatorn hela tiden. Svarade man inte snabbt nog så blev det avdrag. Gjorde ett litet AHK-script som kände av när AFK dök upp, efter en kortare tid svarade skriptet och allt var frid och fröjd. Lite fusk kanske men vem orkar sitta och bara glo i ett par timmar vid en långflygning! Finns också i zip-filen som AFK_key.ahk. Där finns också en folder ’FolderSelect’ med d:o program. Dubbelklickar man på en konfigurerad rad i programmet så öppnas utforskaren med den aktuella sökvägen öppen. Är bra att ha när man snabbt vill komma till en folder och har glömt sökvägen, åldersrelaterat! De båda ahk-scripten är inte buggfria!

AHK har också använts för att detektera flera tangentbord, men jag har inte fått det att fungera lika bra som HIDMacros. https://autohotkey.com/board/topic/38015-ahkhid-an-ahk-implementation-of-the-hid-functions/

HTTrack

Har inte direkt med SimpleCockpit att göra men kan vara bra att ha. Det kopierar ned hela eller valda delar av en webbsite till din egen hårddisk. Finns på: https://www.httrack.com/. T.ex. eftersom fortsatt utveckling av HIDMacros inte kommer att ske och risken för att siten stängs ned har jag kopierat hem den till mej.

FreeFileSync

Ett bra program för att säkerhetskopiera hela eller valda delar av en hårddisk. Finns på: https://freefilesync.org/. Säkerhetskopiorna är inte packade eller krypterade utan helt läsbara vilket gör att enskilda filer lätt plockas ur vid behov.

Länk

Alla dokument och filer som jag producerat finns i en zip.fil på:
https://app.box.com/s/h7anjf0330fd4wdc7a1hu79mhsqr911e