Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Hagshults flygplats ESMV Scenery

ESMV Hagshult / Värnamo flygklubb

Hagshults flygbas  ICAOESMV är en militär flygplats tillhörande försvarsmakten och ligger ca 13 km nordost om Värnamo i småland.

Efter att flygbasen stängdes för renovering 2006 kom den att återinvigas den 11 november 2008[5] efter att renoverats och försetts med ny drivmedelsanläggning samt dränering av bansystemet, då banan tidigare hade problem med vatten. Anläggningen var vid invigningen en av Europas modernaste flygbaser och tillhör F17 Kallinge.

Svenska medier rapporterade den 2 februari 2016 om att NATO bekräftat att Ryssland verkligen hade övat angrepp med kärnvapen mot Sverige den 29 mars 2013 (den så kallade ”ryska påsken”-incidenten), och att ett av de två målen som simulerades med kärnladdningsinsatser var sannolikt Hagshult flygbas.

Flygbasen ligger cirka 15 kilometer ifrån Skillingaryds skjutfält vilket gör att utveckling av de två områdena går hand i hand, då man till exempel övar med att flyga in förband från Hagshult till Skillingaryd, då detta är ett koncept som ofta används vid internationella insatser. Vidare används flygbasen för att öva större delar av Blekinge flygflottilj för att höja förmågan för att delta i nationella och internationella insatser.

Bana / RiktningLängdBredd
04/22 H205040
04/22 D80017
17/35 B80017

Ny Scenery skapad för att på ett bättre sätt göra denna anläggning autentisk mot dagens utseende. MSFS har autogenererat en lång byggnad där bana D ligger. Denna är återställd likt naturligt samt att man likaså kan använda bana B en bit längre bort utmed taxivägen norr ut i norra änden på bana H.

Anläggningen består av totalt 4st banor men här finns de tre H, D, B med. Bana C är en del av motorvägen.

Attachments

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.